!!! Od 1.6.2022 jsem zaměstnán na HPP. Kde? To tady nemůžu napsat (kvůli Compliance). Ale na mém Linkedin účtu (nick: Jirka Pinkas) to určitě najdete. 😁 V současnosti mám volných 10 dní, které mohu alokovat na školení 😊

Bilance Java školení 2015

publikováno: 1.1.2016

Letos budu opět pokračovat v tradici bilancování. Btw. bilance roku 2014 je zde.

Nejprve co se mi povedlo z mých předsevzetí:

  • JSF & Primefaces video tutoriál. Plány byly velkolepější, kvůli jiným aktivitám na jeho pokračování nezbývá čas. :-(
  • Vylepšit topjavablogs.com - liky, novinky, sociální sdílení, kategorie, lepší "top this week", "top this month", fulltextové vyhledávání, hodnocení blogů, přechod z Heroku na OpenShift, celkové zrychlení webu, přidány nové blogy (aktuálně 167 blogů) a spousta drobných vylepšení.
  • Vylepšit website monitoring - spooousta vylepšení - dashboard, checky jsou sgrupované do stránek, checky jsou nyní typů: HTML, sitemap, spider, XML, XSD a JSON a výrazně vylepšená konfigurace různých nastavení. Na druhou stranu se mi podařilo zachovat jednoduchost aplikace.
  • Předělat mou infrastrukturu - tak to se mi také povedlo, z dedikovaného serveru jsem vše přesunul na viruální server a všechno jsem výrazně potunil - předtím načtení některých stránek trvalo i přes jednu vteřinu, nyní to je kolem 200ms.

Co se mi povedlo neplánovaně:

  • V březnu 2015 jsem se rozhodl udělat něco jako topjavablogs pro SQL databáze a vznikl web topsqlblogs.com. Tohle rozhodnutí si neustále pochvaluji, protože jsem si díky tomuto webu výrazně rozšíril znalosti Oracle a PostgreSQL.
  • V květnu 2015 jsem měl plné zuby mvnrepository.com a search.maven.org a tak jsem vytvořil javalibs.com, nový search engine Java knihoven. Tento projekt mi sežral hodně volného času, když chce člověk udělat pořádný vyhledávací engine, tak to je opravdu kupa práce.
  • Většina mých hobby projektů běžela na Heroku, přešel jsem s nimi na OpenShift.
  • Podařilo se mi nalézt dostatečně reprezentativní náhradu školících prostor ... rozhodně jsem oproti roku 2014 upgradoval :-)
  • Aktualizoval jsem většinu školení a vytvořil nové: Funkcionální programování v Java 8, Test Driven Development, Performance Tuning, JavaScript pro Java vývojáře a Docker

Plány pro rok 2016:

  • Další vylepšení mých hobby projektů (zejména javalibs.com a topjavablogs.com), zejména u javalibs.com mám dlouhý seznam možných vylepšení.
  • Pár nových videí na javavids.com, to jsem v poslední době hodně zanedbával.
  • Chtělo by to nějaký nový certifikát (certifikáty jsou dobré k tomu, že Vás přinutí se naučit nějakou technologii od A do Z, ne jenom její nejpoužívanější části). V roce 2015 na to nezbyl čas.
  • Žádné nové hobby projektíky. Já se jich vcelku snažím vyvarovat protože to je strašná spousta práce ... udělat proof-of-concept a prototyp je většinou vcelku jednoduché a sranda, ale později to chci vylepšit a nechci aby mi to dělalo ostudu, tak nad tím postupně trávím strašně moc času. Jenže on je problém že ty projektíky vždycky organicky vyplynuly z mé reálné potřeby (sitemonitoring kvůli monitorování mých webových stránek ... Nagios mi přišel moc složitý a jednodušší mi přišlo spíchnout něco vlastního, topjavablogs kvůli tomu, že Google vypnul Google Reader a Feedly v té době bylo absolutně nepoužitelné a nakonec javalibs kvůli tomu, že stávající vyhledávací stroje pro Javu stojí totálně zaprd a najít něco je občas tak trochu magie).

Reference

Školení mi pomohlo ujasnit si jak má správně probíhat testování kódu, představilo užitečné knihovny a nástroje. Vše bylo podáno zábavnou formou, takže nebyl problém udržet pozornost. Navíc byl výhodou dostatek

Certicon
David

Jedno z nejlepších školení za poslední roky. Kromě seznámení se Springem apod. mě velmi příjemně překvapila hluboká znalost probírané látky a schopnost ji srozumitelně vysvětlit v případě ad hoc dotazů.

Jaroslav

Přestože jsem Cčkař, tak jsem se na školení JUnit dozvěděl nové věci. Zejména co se týče metodiky jednotkového testování a některých odborných termínů.

Retia
Jaromír


Novinky

25.12.2023: testcontainers pro lokální vývoj

25.12.2023: Kubernetes & Prometheus Documentary

9.8.2023: Rancher Desktop 2023